“FeminİSTANBUL Kadın Şiir Festivali" Bu Yıl 5-8 Ekim Tarihleri Arasında Yedinci Kez Düzenleniyor

Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali5-8 Ekim tarihleri arasında yedinci kez düzenlenecek. Ana temasını kadın, kadın sorunları, kadının her türlü halini içeren durumlar olarak tanımlayan koordinatörler, festivali cinsiyetçi ya da salt feminist bir festival olmamakla birlikte Türkiye’de bir ilk olarak tanımlıyorlar. Kadın temalı şiirleriyle, kadın, erkek, LGBTİ+ her dilden, cinsten, dinden, ırktan ve milletten şair bu etkinliğe katılıyor. 

 

Dünyanın Şairleri Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali’ne Geliyor

Bu yıl festivalin organizasyon komitesinde Hilal Karahan, Emel Koşar, Dilruba Nuray Erenler ve Ayça Erdura var. Danışma kurulunda Zeynep Altıok Akatlı, Arzu Çerkezoğlu, W. B. Bayrıl; teknik yardım ekibinde Mengü Bahadır Bayrıl, Hatice Kumalar yer alıyor. Festival, dünyanın her yerinden gelen şairleri ağırlamaya devam ediyor. ABD, Peru, Küba, Şili, Bolivya, İran, tüm Arap ülkeleri, tüm Avrupa ülkeleri, Malezya, Hindistan, v.b. ülkelerden gelen şairler kendi ülkelerindeki kadınların sorunlarını şiirle dile getiriyor; birlikte çözüm üretmeye çalışıyor ve ulusal kıyafetleriyle şiir okuyorlar.

 

FeminİSTANBUL’da Yıllar, Temalar ve Manifestolar

2016: Anadiline Karşı Kadın Dili 

2017: Tuzun Sınırları – Mülteci Sorunları

2018: Birlikte Çeşitlilik

2019: Şiir Şiddeti Yener

2020: Pandemi nedeniyle yapılamadı…

2021: Küresel Bir İnsanlığın Şafağında

2022: Küresel Krize Karşı Küresel Şiir

2023: Cumhuriyetin İlk Yüzyılında Kadın ve Şiir

 

FeminİSTANBUL’da Onur Ödülleri

2016: Ayten Mutlu

2017: Fatima Nazzal

2018: Zeynep Altıok Akatlı

2019: Canan Kaftancıoğlu

2020: Pandemi nedeniyle yapılamadı…

2021: Arzu Çerkezoğlu

2022: Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater ve Mine Özerden 

2023: Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Hemşire Şeyma Alakuş 

 

2023 FeminİSTANBUL Sponsorları

Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali, UNESCO’ya bağlı WFP (World Festival of Poetry-Dünya Şiir Festivali), WPM (World Poetry Movement-Dünya Şiir Hareketi) ve Kartal Belediyesi tarafından resmi olarak destekleniyor. Etkinlikleri tüm dünyaya duyuruluyor.

 

Cumhuriyetin İlk Yüzyılında Kadın ve Şiir

Bu yılın manifestosunu festival direktörü Op. Dr. Hilal Karahan şöyle açıklıyor: “Cumhuriyetimizin 100. yılına geldik. Bir yanda dalgalanan bayrağımız, öte yanda yankılanan marşımız. Haklı bir gurur haklı bir mutluluk. Çünkü bedeli 100 sene önce ödenmiştir. FeminİSTANBUL’da bu sene Cumhuriyet’in 100. yılında kadını ve şiiri odağımıza aldık. Bu yüzyılda kadına karşı olan tutum ve davranışların değişimine, şiir ile farkındalık yaratma arzusundayız. Cumhuriyetin getirdiği aydınlık düşünceleri benimseyerek hareket eden kızkardeşlerimiz ile birlikte, yaşamın her alanında ataerkil zihniyetin bizlere dayattığı baskılara karşı mücadele içindeyiz. Bilimde, sanatta, ekonomide, siyasette, sporda hep bu bilinçle, kız kardeşliğin gücüyle hareket ediyoruz. Bu kazanımları korumak, geliştirmek ve genişletmek için şimdi daha da kararlıyız. Küresel kadın hareketinin bir parçası olarak biz şair kadınlar, kaos ve baskıya karşı sesimizi birleştiriyoruz. FeminİSTANBUL sesimizi duyuran, kadın olmayı kutlayan, kucaklayan bir platformdur. Kapitalizmin, küresel sermayenin, doymak bilmez iktidar hırsının doğaya, insanlığa ve aile hayatımıza yarattığı sorunlara, kadınlığın bize verdiği güçle çözüm üretiyoruz. Bu yıl yedincisini düzenlediğimiz FeminİSTANBUL’da yine coşkuyla bir araya geleceğiz. Yaralarımızı birbirimize göstereceğiz. Ruhlarımızı birbirimize açacağız. Umutlarımızı tazeleyeceğiz. Şiirin kardeşliğiyle kucaklaşacağız. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı kutlu olsun.”

2023 FeminİSTANBUL Onur Ödülü Prof. İoanna Kuçuradi ve Hemşire Şeyma Alakuş’a Verilecek!

Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali’nin açılış seremonisi 6 Ekim 2023 Cuma günü, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde yapılacak. Felsefeye ve insan haklarına katkısından dolayı bu yıl onur ödülü Prof. İoanna Kuçuradi’ye ve Gaziantep’teki depremde üstün cesaretinden dolayı Hemşire Şeyma Alakuş’a verilecek.

 

2023 FeminİSTANBUL Şairleri

Festivalin yabancı şair konukları: Ali All-shalah (Irak), Asma Mohammad Alhaj (Filistin-Ürdün), Cornelia Manikowsky (Almanya), Donya Mirzaei (İran), Eka Mekerishvili (Gürcistan), Galvarino Orellana (Şili), Gino Leineweber (Almanya), Fatima Chbibane (Fas), Hale Zare Neirizi (İran), Malak Mustafa (Suriye-İngiltere), Marina Čapalija (Hırvatistan), Muniam Alfaker (Irak), Rana Zare (İran).

Festivalin ev sahibi şairleri: Ali Günvar, Ali Hikmet Yavuz, Ali Mustafa, Aliye Özlü, Arife Kalender (video ile), Arzu Karadağ, Aslıhan Tüylüoğlu, Ata Yiğiz, Ayça Erdura, Aydan Yalçın, Bedros Dağlıyan, Cihan Oğuz, Deniz Ayfer Tüzün, Dilek Ermiş, Dilek İşcen Akışık, Dilek Özkan, Dilruba Nuray Erenler, Emel Koşar, Erkan Kara, Ertuğrul Özaydın, Esra Özlem Dökmen, Eşref Yılmaz, Ezgi Deniz Güneş, Fatma Aras, Fatma Hatun Esen, Funda Öner Şendil, Figen Tan, Gökhan Aslan, Gülçin Sahilli, Gülsüm Cengiz (video ile), Haşim Hüsrevşahi, Hilal Karahan, Hüseyin Alemdar, İkbal Kaynar, İsmail Biçer, İsmail Cem Doğru, İsmet Yalçın, Kadriye Cesur, Kemal Aslan, Leyla Şahin, Melahat Babalık, Mualla Alpaydın, Muhsine Arda, Mustafa Köz, Nalan Çelik, Niyazi Yaşar, Nur Saka, Nuray Gök Aksamaz, Nükhet Eren, Okan Yılmaz, Olcay Kasımoğlu, Oya Gündüz Aksu, Oya Uysal, Özgür Zeybek, Pelin Batu, Salih Zeki Tombak, Sema Güler, Serap Aslı Araklı, Seval Arslan, Seval Candar Karadeniz, Sezai Sarıoğlu, Süreyya Akçay, Şaban Akbaba, Şükran Aydın, Tarık Günersel (video ile), Taner Sezgin, Tevfik Turan, Turgay Kantürk, Volkan Hacıoğlu, W. B. Bayrıl.

 

2023 Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Antolojisi

Kartal Belediyesi’nin desteğiyle hazırlanan ve editörlüğünü Op. Dr. Hilal Karahan’ın hazırladığı 2023 Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Antolojisi, konusu kadın olan, kadın sorunlarına şiirle dikkat çekmeyi hedefleyen bir şiir antolojisi serisidir. Antolojinin kapsamı hakkında Karahan şunları söyledi: “Türkiye’den ve tüm dünyadan 106 şair katıldı. Çevirileri ben ve Ayten Mutlu, Donya Mirzaei, Eşref Yılmaz, Haşim Hüsrevşahi, Kadriye Cesur, Mehmet Hakkı Suçin, Mesut Şenol, Tevfik Turan, Volkan Hacıoğlu birlikte yaptık. Bu antoloji serisiyle Türkiye’de bir ilke imza attık. Bundan sonraki yıllarda da devam etmesini arzuluyoruz.”   

 

Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali Direktörü HİLAL KARAHAN Kimdir?

Türk şair, yazar, çevirmen. Operatör Doktor Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı. 2 çocuk annesi. Onlarca şiir, deneme ve çeviri kitabı var. Şiirleri pek çok dile çevrildi; İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça, Rumence, İtalyanca, Hintçe ve Sırpça kitapları basıldı. Uluslararası kabul gören prestijli şiir festivallerinde, kongre ve seminerlerde Türkiye’yi temsil eden, bildiri sunan, eserleriyle çok dilli antolojilerde yer alan bir kadın şairdir.

 Şiir kitapları Yaşar Nabi Nayır, Cemal Süreya, M. Sunullah Arısoy, İsmet Kemal Karadayı jürileri tarafından ödüllendirildi. Bunun yanı sıra uluslararası şiir ödülleri şunlardır: UNESCO’ya bağlı Dünya Barış Enstitüsü’nden “World Icon of Peace” ödülü, Çin Uluslararası Şiir Çevirisi ve Araştırma Enstitüsü Ödülü, Kazakistan’da World Nations Writers’ Union, “Pride of the Globe” Uluslararası Kültür Ödülü, Özbekistan’da Özbekistan Yazarlar Birliği Semerkant Edebiyat Ödülü,  İtalya’da düzenlenen XXIV. “Paestum Poseidonia” Uluslararası Şiir Ödülü, VI. Verbumlandi-art “Citta del Galateo” Uluslararası Şiir Ödülü, V. “Nuovi Occhi sul Mugello” Uluslararası Şiir Ödülü, IV. Roma Verbumlandi-art “La Voce dei Poeti” Çeviri Ödülü.

 Türkiye PEN, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türk Dil Derneği üyesidir. UNESCO’ya bağlı Dünya Şiir Festivali (WFP) organizasyonunda Kıtalararası Direktör, Dünya Şiir Hareketi’nde (WPM) Türkiye üyesi, Dünya Barış Enstitüsü’nde (WIP) Türkiye elçisi,  ve Uluslararası Diplomasi ve Adalet Konsülü’nde (ICDJ) Türkiye üyesidir. 2016’dan beri Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali’nin direktörü ve antoloji editörüdür. 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı