Siber Güvenlik Dünyasının Profesyonelleri Cyber Security Careeer Summit’te Buluştu

Gençlerin kariyer platformu Youthall tarafından düzenlenen, Türkiye genelinde siber güvenlik alanında yapılan ilk kariyer etkinliği olma özelliği taşıyan Cyber Security Career Summit’in 5.si 18 Kasım Cuma günü yapıldı. Dijital ortamda gerçekleştirilen zirvede, Türkiye’nin önde gelen şirketlerin yöneticileri gençlere, siber güvenlik alanında kariyer olanaklarına dair bilgi verirken sektör hakkında merak edilenleri paylaştı.  

 

Siber güvenlik sektörünün önde gelen temsilcilerini 5. kez gençlerle buluşturan “Cyber Security Career Summit”, 18 Kasım’da dijital olarak gerçekleşti. Gençlerin kariyer yolculuklarına ve gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlayan ve ücretsiz gerçekleştirilen etkinlikte, siber güvenlik sektörünün önemli isimleri kariyer hedeflerine dair önemli ipuçlarını gençlerle paylaşarak bilgi ve ilham kaynağı oldu. 

 

Zirveye; Türkiye'nin en iyi şirketlerinden yöneticilerle birlikte siber güvenlik alanında ufkunu genişletmeyi, bu sayede iş dünyasında bir adım önde olmayı hedefleyen üniversite öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ile bu alanda çalışmaya ve öğrenmeye istekli 580 izleyici katıldı. 

 

Siber güvenliğin geleceği parlak!

Zirvenin ilk oturumunda söz alan Opet Sistem, Altyapı, Ağ ve Güvenlik Teknolojileri Yöneticisi Hakan Dinç; dünyada popülasyonu en yüksek saldırılar arasında fidye yazılımları saldırılarının yer aldığını ve bu saldırıların sonucunda çeşitli firmaların çok sık bir şekilde verilerinin şifrelenmesi sorunuyla karşılaştıklarını belirtti. Hakan Dinç, ‘’Kimlik hırsızlığı çok yaygın siber saldırı türlerinden bir tanesi. Burada kimliklerin ve hesapların korunması, doğru şekilde, doğru zamanda, doğru kişiler tarafından erişiminin sağlanması önemli bir konu. Bunun için de ‘Identity Management’ ürünleri veya ‘Identity Governance Management’ gibi ürünlerin sayısı giderek artırılıyor. Önümüzdeki dönemde bu konuda dünyada daha fazla yaygınlık olacağını, buralarda daha fazla uzmanlıkların ortaya çıkacağını görüyoruz.’’ ifadelerini kullanarak siber güvenlik sektörünün geleceğine dair öngörülerini paylaştı.

 

“Nitelikli iş gücü ihtiyacı artacak”

İkinci oturumda Netsmart firmasından Siber Güvenlik Çözümleri Takım Lideri Eda Demir, Siber Güvenlik Çözümleri Mühendisi Sergen Yanmış, İnsan Kaynakları Yöneticisi Tuğba Aydın Büyükavcu, Pazarlama ve İletişim Uzmanı Gülsu Eskiyenentürk katılımcılarla buluştu. Gülsu Eskiyenentürk konuşmasında, “World Economic Forum The Global Risks Report 2022” araştırma sonucuna değinerek 2020 yılında kötü amaçlı yazılım saldırılarının 358 ve fidye saldırılarının 435 oranlarında artış gösterdiğini vurguladı. Eskiyenentürk, “Burada bahsedeceğimiz en önemli nokta, siber güvenlik sektörünün ne kadar büyüyeceği, bu alana duyulan ihtiyacın hiçbir zaman bitmeyeceği ve nitelikli iş gücüne ne kadar çok ihtiyaç olacağı. Sektörün büyümesiyle beraber ciddi anlamda bir iş gücü ihtiyacı ortaya çıkacak.’’ dedi. 

 

Tuğba Aydın Büyükavcu, ‘’Mühendis adaylarımızı seçerken ekip çalışmasına yatkınlık, gelişim ve öğrenmeye açık olma, analitik düşünme ve problem çözme becerilerinde güçlü olma gibi kriterlere bakıyoruz.’’ diyerek siber güvenlik alanında kariyer yapmak isteyenlerin sahip olması gereken yetkinliklere vurgu yaptı. Eda Demir ise, “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte değişen ihtiyaçlara cevap vermek zorunda olan sistemlerle yeni meslek türleri doğuyor, yeni konular oluşuyor. Siber güvenlik alanı çok yeni bir alan. İşte bu alan tam da burada karşımıza çıkıyor.’’ sözleriyle sektörün gelecek vadettiğini belirtti. 

 

“İş hayatında yalnızca bir konuda uzman olunarak ilerlenemez”

Berqnet Siber Güvenlik Genel Müdürü Hakan Hintoğlu zirvenin üçüncü oturumunda siber dünyadaki mafyalaşma düzenine dikkat çekti. Hintoğlu, ‘’Siber dünyada artık bir mafya düzeni var ve büyük bir endüstri haline gelmiş durumda. İşin ucunda çok büyük paralar dönüyor ve bilgiyi çalıp o bilgiyi başka yerde satmak bu ticaretin bir kısmı. O bilgiyi satmamak için çaldığı yerden fidye isteyerek şantaj yapmak da en büyük sektörlerden birisi haline geldi.’’ ifadeleriyle konunun önemine dikkat çekti. 

 

Tüpraş Siber Atak İzleme ve Savunma Uzmanı Ahmet Han sunumunda, profesyonel iş hayatında yalnızca bir konuda uzman olunarak ilerlenemeyeceğinin altını çizdi. Han, “Üniversite hayatında mutlaka öğrenci kulüplerinde görev alın. Gönüllülük projelerine katılmak faydalı olacaktır. Bunun yanında bu alanda ilerlemek isteyenler ‘web’in temel mimarilerini mutlaka öğrenmeli.’’ diyerek gençlere tavsiyelerde bulundu. 

 

Zirvenin beşinci oturumunda söz alan Yapı Kredi Teknoloji Veri ve Uç Nokta Güvenliği Müdürü Serkan Kırkkulaç, siber güvenliğin 101’i sayılabilecek gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik konularına değindi. Gençlerin kendilerini sınırlamamaları gerektiğini belirten Kırkkulaç, ‘’Ne okuduğunuzun önemi yok; ne istiyorsunuz, kendinizi nerede geliştirmek istiyorsunuz önemli olan bu.’’ dedi. 

 

Saldırılar artıyor, siber güvenlik hattı genişliyor

Intertech Siber Vaka Yönetimi Ekip Lideri Hüseyin Melih Soykan, beyin fırtınası yapmanın önemine dikkat çekerek mühendislik ekibi ile 7/24 koordineli çalıştıklarını söyledi. Soykan, ‘’Genelde şirketler siber saldırılarda anlaşma yapıyorlar. Özellikle takip ettiğimiz siber saldırı grupları ve isimleri var. Saldırganlar sizin çalıştığınız kurumları veya kişileri ‘hack’liyorlar ve sizin sistemlerinize sızmaya çalışıyorlar. Kısaca her yerden saldırıyorlar.’’ ifadelerini kullanarak siber saldırın boyutlarını gözler önüne serdi. 

 

ADEO ekibinden İnsan Kaynakları Direktörü Zeynep Terim ve Siber Güvenlik Çözümleri Müdürü Cihan Çelik zirvede konuşmacı olarak yer alan diğer isimler oldu. Cihan Çelik sunumunda, ‘’Bir kurum saldırıdan maddi zarar görüyorsa hizmeti veren siber güvenlik firmaları ile konu istişareye gider; hatta bazı zamanlar durum mahkemeye kadar gidebilir. Son kararı mahkeme verir.’’ sözleriyle siber saldırı durumunda ne tür aksiyonlar alındığını ve işin yasal boyutunu açıkladı. Zeynep Terim ise muhtemel risklere karşı farkındalık oluşturmanın önemine dikkat çekerek gün geçtikçe gelişen siber güvenlik sektörünün hali hazırda çok geniş bir alan olduğunu belirtti. 

 

Zirvenin son oturumunda Garanti BBVA Teknoloji şirketinden Tehdit Yönetimi Müdürü Burak Altun ve Güvenlik Çözümleri Müdürü Canberk Doğan sunum yaptı. Dünyada halen en çok kullanılan şifrenin 1-2-3-4-5-6 olduğunu söyleyen Canberk Doğan, ‘’En çok karşılaştığımız saldırı yöntemi ‘Phishing’. Bunlar bir ödül kazandığınıza dair bildirim veya acil şeklinde gelen bildirimler olabilir.’’ diyerek siber saldırıların ne şekilde gerçekleşebileceği konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Artık güvenlik personellerinin dahi siber güvenlik alanında sınıflandırılabildiğine vurgu yapan Burak Altun, ‘’Siber güvenlik alanını ülkelerin savaşları sırasında teknolojiyi kullanan askerleri olarak düşünebiliriz. Örneğin; Rusya-Ukrayna savaşında artık siber güvenlikte çalışan arkadaşlar da teknik altyapı tarafında savaşıyorlar.’’ dedi.

 

Siber güvenlik sektöründe kariyer yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunulan etkinlikte, sunumlar boyunca sektör profesyonelleri tarafından katılımcıların soruları da yanıtlandı. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni