NFT yayıncılık sektörünü dönüştürecek

NFT dünyasında yazarlar ve yayınevleri için büyük fırsatlar mevcut

 

Dijital sanat eserlerini ve koleksiyon ürünlerini tescil edilebilir ve satılabilir varlıklar haline getiren dijital sertifika anlamına gelen NFT, dijital dönüşüm sürecinde adından sıkça söz ettiğimiz bir kavram. Birçok alanda varlığını hissettiren NFT teknolojisinde yeni bir adım daha atıldı. İki kitabı yayımlanan yazar Can Orhun, hazırlık aşamasındaki üçüncü romanının ilk sayfasını NFT dünyasında yayımladı. 

 

Yayımlanmadan önce okuyucu ile NFT’de buluşuyor

Daha önce yayınlamış iki romanı olan Orhun, “Şu anda yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığım ve tahminen yazım sürecinin bir o kadar daha süreceği üçüncü roman çalışmamın ilk sayfasını NFT olarak yayınlıyorum. Bilişim sektöründe blok zinciri ve NFT ile ilgili yaptığım çalışmaların farklı disiplinlere de yayılmasını sağlamak istedim. NFT olarak sunulan romanımın ilk sayfası, olası örneklerinden farklı olarak, henüz yazım aşamasında olan, editoryal çalışmaya henüz girmemiş, girdikten sonra üzerinde değişiklikler olması ihtimali olan ve yazarın kendi elinden ilk çıktığı hali.” bilgisini verdi.

 

Yazarın kendi elinden çıktığı ilk hali

Bilişim sektöründe 25 yılı aşan deneyime sahip olan ve blok zinciri üzerine projeler geliştiren Orhun, sözlerine şöyle devam etti: “NFT ile ilgili yaptığımız çalışmalara farklı bir örnek olması açısından, edebiyat dünyasındaki çalışmalarımla iki disiplini birleştirmeyi düşündüm. Daha önce Oğlak Yayınları tarafından yayınlamış iki romanım var. Şu anda yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığım ve tahminen yazım sürecinin bir o kadar daha süreceği üçüncü roman çalışmamın ilk sayfasını NFT olarak yayınlıyorum. Burada amacım, ticari bir hedef değil, tamamen bilişim sektöründe blok zinciri ve NFT ile ilgili yaptığımız çalışmaları içinde olduğumuz farklı disiplinlere de yayılmasını sağlamak.”

 

NFT yayınevlerine ve yazarlara neler sunuyor?

NFT, e-kitap satan platformlardaki satış ve pazarlama ve hatta fikri mülkiyet kavramlarına bambaşka bir kimlik katma potansiyeline sahip. 

 

•        NFT ile satılan bir kitap sadece sınırlı sayıda satışa sunulabilir. Bu da bugün ilk baskı kitaplara ciddi rakamlar ödeyen kitap meraklıları için çok cazip bir konu olabilir. Örneğin İngiliz yazar J.K. Rowling'in Harry Potter serisinin 1997'de yayınlanan Felsefe Taşı kitabının ilk baskısı 356 bin sterline alıcı buldu.

•        NFT dünyasında bir yazar eseriyle ilgili tüm süreçleri kendi yönetebilir ve nasıl bir yöntem uygulayacağına kendisi karar verebilir.

•        Kitaplar için özel baskılar oluşturulabilir ya da az sayıda kitabı dijital imzalı olarak satışa çıkarılabilir.

•        Sadece kitap değil, bir kitabın yazım yolculuğundaki birçok farklı materyal NFT üzerinden satışa çıkartılabilir. Bunlar yazarın kendi notları, yazarken kullandığı videolar ya da hazırlık aşamasındaki fotoğraflar ya ses dosyaları olabilir.

•        Kitap daha yazım aşamasındayken ve henüz yayınevi tarafında editoryal çalışmaya girmemişken kitabın bazı sayfaların ya da bazı bölümleri yazarın ilk yazdığı ham haliyle meraklısı için satışa çıkartılabilir.

 

Can Orhun kimdir?

1967’de İzmir’de doğdu. Orta öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdi. Bir süre Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ege Üniversitesi “Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi” bölümündeki yüksek lisans eğitimi süresince çeşitli arkeolojik kazılara katıldı.  Bilişim sektöründe uzun yıllar üst düzey yöneticilik yapan Can Orhun blok zinciri konusunda birçok projeyi hayata geçirmiştir. Halen de sektöre blok zinciri ve NFT alanlarında ekipleriyle beraber geliştirdiği projelerle ve girişimci olarak katkı sağlamaktadır. İlk kitabı Yusuf’un Limanları 2016’da, ikinci kitabı Ex-libris ya da Pertev Efendinin Olağanüstü Yolculuğu 2017’de yayımlanmıştır.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni