ROSATOMFLOT ve Baltık Tersanesi 5. ve 6. Seri Evrensel Nükleer Buzkıranların İnşası İçin Sözleşme İmzaladı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un bünyesindeki Atomflot şirketi ve Baltık Tersanesi, Proje 22220 kapsamında beşinci ve altıncı seri evrensel nükleer buzkıranların inşası için sözleşme imzaladı.

Atomflot Genel Müdür Vekili Leonid Irlitsa konuya ilişkin olarak şunları belirtti: “Rus Arktik bölgesinin kapsamlı gelişiminde önemli bir yere sahip evrensel nükleer buzkıranların seri inşasına devam ediyoruz. Modern nükleer buzkıranlar, başarılı Arktik projelerinin temelini teşkil etmektedir. Yüksek enlemlerde, ticari hızı korurken gemilerin güvenli bir şekilde seyretmesini yalnızca biz sağlayabiliriz.”

Beşinci ve altıncı seri evrensel nükleer buzkıranların inşasının %50’si federal bütçeden ve masraflarının %50’si Atomflot tarafından karşılanacak.

Sözleşmeye göre beşinci ve altıncı seri nükleer buzkıranların sırasıyla Aralık 2028 ve Aralık 2030’da hizmete girmesi planlanıyor.

Üçüncü ve dördüncü seri nükleer buzkıranlar 2024 ve 2026’da işletime alınacak

Üçüncü ve dördüncü seri nükleer buzkıranlar “Yakutia” ve “Chukotka”nın inşası devam ediyor. Sözleşmeye göre “Yakutia” Aralık 2024’te, “Chukotka” ise Aralık 2026’da işletime alınacak. Hâlihazırda, Proje 22220 kapsamında, “Arktika”, “Sibir” ve “Ural” olmak üzere üç evrensel nükleer buzkıran Kuzey Deniz Rotası’nda (NSR) başarıyla faaliyet gösteriyor. Bu modern gemiler, yüksek enlemlerde deniz taşımacılığının sürdürülebilir gelişiminde önemli unsurlar olarak kabul ediliyor. Proje 22220 ait nükleer buzkıranlar, NSR’nin doğu bölgesinde yıl boyunca seyrüseferi kolaylaştıracak.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın 07.05.2018 tarih ve 204 sayılı “2024’e kadar olan dönemde Rusya Federasyonu’nun kalkınmasına yönelik ulusal hedefler ve stratejik amaçlar” Kararnamesi uyarınca, NSR’de yılda 80 milyon ton kargo akışının sağlanması için doğuya yıl boyunca sefer yapılması gerekiyor. 2030 yılına kadar kargo trafiğinin 150 milyon tona kadar çıkması öngörülüyor.

Proje 22220 nükleer buzkıranları, 168,2 metre uzunluk, 34 metre genişlik, 10,5 m draft, çalışma esnasında minimum 9,3 metre draft, 60 MW (şaftlarda) güç, 33,54 bin ton deplasman gibi temel özelliklere sahip. Tahmini 40 yıl hizmet ömrüne sahip bu buzkıranlar 54 mürettebattan oluşuyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı