8. Çanakkale Bienali için geri sayım başladı

“Birlikte nasıl çalışırız?” başlığı altında topluluk, çalışma, birliktelik kavramları ve deneyimlerine odaklanan 8. Çanakkale Bienali, 1 Ekim’de Çanakkale’de 11 farklı noktada sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

 

 

8. Çanakkale Bienali, 40’a yakın sanatçı ve davet ettiği 6 sanat inisiyatifiyle "Birlikte nasıl üretiriz?", “Birlikte nasıl yaşarız?”, “Birlikte nasıl çalışırız?” gibi temel ve kapsayıcı sorular üzerinden insan-insan, insan-doğa, insan-hayvan, hayvan-hayvan ve tüm canlı-canlı olmayan yapılar arasındaki karmaşık ilişkilerin bağlantılarını/düğüm noktalarını araştırmayı amaçlıyor. Konukseverlik, dostluk, iş birliği, emek, sorumluluk, adalet, bağışlama, hafıza, yas, neşe gibi farklı kavramları ele alırken, insanın "birlikte yaşama" zorunluluğunun peşini bırakmayan paradokslar, imkansızlıklar ve tekil şansları da soru işaretleri ve ünlemlerle vurguluyor. Şehre yayılan 11 mekânda izleyicilerle buluşacak olan bienal, yeni işbirlikleri ve üretimlere kucak açmayı umuyor. 1 Ekim’de başlayacak olan 8. Çanakkale Bienali, ana sergilerinin yanı sıra panel, atölye, film gösterimi ve paralel etkinliklerden oluşan programıyla 5 Kasım’a kadar devam edecek.

 

Birlikte çalışma meselesine odaklanan bienale, özgün bir aradalık modelleri sunan AVTO (İstanbul), Monitor (İzmir), Are Projects (Antalya), Ka Atölye (Ankara) ve Çanakkale’den Garp Sessions inisiyatifleri ile İtalya Lucca’dan bağımsız Giungla Festivali davet edildi. İnisiyatiflerin her birinin Korfmann Kütüphanesi, Mekor Hayim Sinagogu, Palamut Depoları gibi Çanakkale’nin özgün kent mirasını yansıtan mekanlarda kendi üretme ve çalışma pratikleri kadar, sanata bakış açılarını da yansıtan sergi ve projelerle bienalin sanatsal içeriğine katılmaları arzulanıyor. MAHAL, The FeHAN, Bordo Bina, Dardanel Spor Tesisleri ve ÇTSO Çanakkale Evi ise bienal ana sergilerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Çanakkale Bienali, sanatın hafıza ve tarihsel süreçlerine yönelik duyarlılığını bu edisyonunda da sürdürerek, Alparslan Baloğlu’nun hem retrospektif sergisini hem de Baloğlu’nun Troya’yı yeniden ve bugünden okuduğu yeni projesini Troya Müzesi’nin büyülü atmosferinde sanatseverlerle buluşturuyor. 

 

DARDANEL ve OPET’in ana destekçiliğinde CABININ tarafından hayata geçirilen 8. Çanakkale Bienali’nin genel sanat yönetmenliğini Azra Tüzünoğlu üstleniyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Troya Müzesi, ÇTSO, Troia Vakfı ve CABININ bileşenlerinin mekân sağlayıcılığında, SAHA Derneği, ÇOMÜ GSF, ÇATKAV, ÇATOD, Goethe Enstitüsü (Alman Konsolosluğu ve Kulturakademie Tarabya), Romanya Konsolosluğu ve Troya Kazıları’nın katkılarıyla düzenlenen bienal, Çanakkale’nin kültür ve turizm sektörünün öncü kuruluşlarının ve STK’larının her edisyonda biraz daha artan katkı ve desteklerinden güç alıyor. 

 

CABININ, tarihi, kültürel ve doğal değerleriyle Çanakkale’yi bir çağdaş sanat ve kültür kenti olarak konumlandırma hedefine yönelik uzun soluklu çabalarını, sürdürülebilirlik eksenli altyapı destekleriyle güçlendiren, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı ve Sivil Düşün Programı’na, Sivil Toplum için Destek Vakfı ve Turkey Mozaik Foundation’ın Kültür Sanat Fonu 2022 dönemi hibe desteğine de katkıları için teşekkür eder.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni