Tunç Soyer: Atatürk bu savaşı bizler barış içinde yaşayalım diye kazandı

“Özgür İzmir-Kurtuluşun 100. Yılı” belgeselinin galası yapıldı

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ulu önder Atatürk’ün ölümünün 84. yıl dönümünde “Özgür İzmir-Kurtuluşun 100. Yılı” belgesel filminin galasına katıldı. Başkan Tunç Soyer, “Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı bu topraklarda bizler barış içinde yaşayalım diye kazandı” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenen “Özgür İzmir-Kurtuluşun 100. Yılı” belgesel filminin galasına katıldı.  İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle hazırlanan filmin yönetmenliğini gazeteci Rıdvan Akar üstlendi.

Etkinliğe Başkan Tunç Soyer ve Rıdvan Akar’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, bürokratlar, öğrenciler, sivil toplum kuruluşlarının, kent konseyinin ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

“Kahraman atalarımız bizler mutlu yaşayalım diye bu savaşı kazandı”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyada yaşanan savaşlara dikkat çekerek “Burnumuzun dibinde Ukrayna’da çocuklar, gençler ölüyor. Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı bu topraklarda bizler barış içinde, öldürülmeden yaşayalım diye kazandı. Kahraman atalarımız bugün biz burada gülüp oynayalım, birbirimizle mutlu bir hayat yaşayalım diye bu savaşı kazandı. O nedenle Mustafa Kemal Atatürk’ün 84 yıl sonra Dolmabahçe’de vefat ettiği yer hala on binlerin akınına uğruyor. Hala biz 84 yıl sonra onu büyük bir minnet, saygıyla anıyoruz” dedi.

“100 yıllık tarihimizde önemli bir iz bıraktı”
Belgeselin yönetmeni Rıdvan Akar’ın Türkiye’nin belgeselcilik tarihinde çok kıymetli bir yeri olduğunu belirten Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben Rıdvan Akar’ın kişisel tarihinde de bu belgeselin çok anlamlı bir yere oturduğunu düşünüyorum. Gerçekten bu şehrin kurtuluşunun 100. yılının belgeselini yapmış olmak aynı zamanda Türkiye’nin kurtuluşunun belgeselini yapmış olmak anlamına geliyor. O nedenle ona çok teşekkür etmek istiyorum. İyi ki Rıdvan Akar böyle bir belgeseli yapmaya niyet etti ve bunu gerçekleştirdi. Rıdvan Akar belgeseliyle 100 yıllık tarihimizde önemli bir iz bırakmış oldu.”  

“Halkın kendi iradesiyle saygı duruşunda bulunduğu o günü yaşadık”
Yönetmen Rıdvan Akar da “Dünyadan pek çok lider, iz bırakmış isim geçti, ancak hiçbiri için aradan 84 yıl geçtikten sonra böyle anmalar yapılmadı. 84 yıl sonra kanunlar, yönetmelikler olmadan, halkın kendi istek ve iradesiyle saygı duruşunda bulunduğu o günü yaşadık. Bu anlamlı günde bu gösterimi yapmış olmaktan büyük mutluluk duydum” dedi.

Başkan Soyer konuşmaların ardından İzmir’in sembolü haline gelen flamingo heykeli ile zeytin fidanını yönetmen Akar’a hediye etti.

19. yüzyıldaki yaşamla ilgili dikkat çekici görüntüler
Belgeselde İzmir’in işgal öncesi sosyoekonomik durumundan işgal sürecinde yaşananlara, Kurtuluş Savaşı’ndan büyük İzmir yangınına kadar pek çok önemli konu işleniyor. Arşiv görüntülerinin yanı sıra animasyon çalışmaları da yer alıyor. Uzman akademisyen, yazar ve gazetecilerin anlatımlarıyla zenginleştirilmiş belgesel, İzmir’in 19. yüzyıla dair dikkat çekici görüntülere sahip.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni