Tarım Çalıştayı’na katılanlar misafirler Kocaeli’ne hayran kaldı

Büyükşehir’in ev sahipliğinde düzenlenen ve üç gün süren 2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı, 30 büyükşehir belediyesi ve yurt dışından gelen misafirlerin katıldığı gezi programıyla sona erdi

 

Ülke tarımının daha iyi noktaya getirilmesi amacıyla Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (Agricities) tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, “30 Büyükşehir, tarım için birlikte” sloganı ile düzenlenen “2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı” sona erdi. Üç gün süren ve 30 Büyükşehir Belediyesi ile Afrika ve Balkan ülkelerinden belediye başkanı, tarımla ilgili birimlerin üst düzey yetkilileri, yerel yönetim temsilcileri, özel sektör yatırımcıları, çiftçiler ve akademisyenler katıldığı çalıştayda, “Tarımda Yeni Nesil Uygulamalar”, “Tarımsal Örgütlenme ve İstihdam”, “Sürdürülebilir Tarımsal Pazarlama Stratejileri” ve “İklim Değişikliğinin Tarımda Yarattığı Tehditler” konularında özel oturumlar düzenlendi, projelerle ilgili paylaşımlar ve sunumlar yapıldı.

KATILIMCILAR İÇİN GEZİ DÜZENLENDİ
Çalıştayın son gününde, 30 büyükşehir belediyesinden tarımla ilgili üst düzey yöneticiler ve yurt dışından belediye başkanları için gezi programı düzenlendi. Misafirler, Büyükşehir Belediyesinin “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) kapsamında hizmete açtığı distilasyon merkezi ile Ormanya’yı ziyaret etti, Kartepe ilçesindeki turistik yerleri gezerek, kentin doğal güzelliklerini görme imkanı buldu. İlk olarak, Türkiye'nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve İşleme Merkezi’ni ziyaret eden misafirlere, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Mücahit Sami Küçüktığlı, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Numan Balaban ve SEKA A.Ş Genel Müdürü Bayram Karakuş eşlik etti.

 

“4 MİLYON AROMATİK BİTKİ TOPRAKLA BULUŞTURULDU”
Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) hakkında, katılımcılara bilgi verdi. Projenin, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla 2020 yılında hayata geçirildiğini belirten Aydınlık, il genelinde 1140 dekar alanda yaklaşık 4 milyon biberiye, tıbbi nane ve melisadan (oğul otu) oluşan tıbbi ve aromatik bitkinin toprakla buluşturulduğunu, şu ana kadar 800 dekar alanda yapılan hasattan yaklaşık 250 ton 334 kilogram ürün elde edildiğini kaydetti.

 

“TABİP İLE KIRSAL KALKINMA HAMLESİ BAŞLATTIK”
Kocaeli’nin, turizm, sanayi, eğitim ile tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bir arada yapıldığı nadir kentlerden biri olduğunu vurgulayan Aydınlık, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın en önemli kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan TABİP ile aromatik bitki yetiştiricilerine destek sağlıyoruz. Proje ile kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşü de teşvik ediyoruz. Kadın istihdamında da artış sağlıyoruz” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DİSTİLASYON MERKEZİ”
Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK MAM iş birliği ile yıllık 2 bin 500 ton tıbbi aromatik bitki işleme kapasiteli Süper Kritik Ekstraksiyon Tesisi’ni kurduklarını aktaran Aydınlık, yakın zamanda faaliyete geçen Türkiye'nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve İşleme Merkezi’nde ise demostrasyon bitki yetiştirildiğini, su buharı yöntemi ile elde edilen uçucu yağların ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe kullanıldığını, tesis aynı zamanda çiftçi eğitim merkezi olarak da faaliyet gösterdiğini ifade etti. Aydınlık, Kocaeli’nin hem sanayi, hem tarım hem de turizm ile her geçen gün gelişen gözde bir kent olduğuna dikkati çekerek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği projelerin Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini sözlerine ekledi. Aydınlık, daha sonra tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin tanıtımını yaptı. SEKA A.Ş Genel Müdürü Bayram Karakuş da tıbbi ve aromatik bitkilerin tesislerde işlenmesi ve hassas saflıkta yağ elde edilmesi aşamaları hakkında bilgi verdi. Katılımcılar, daha sonra distilasyon merkezini gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

 

MİSAFİRLER, KOCAELİ’NE HAYRAN KALDI
Misafirler daha sonra, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin prestij projelerinden biri olan, Avrupa’nın en büyük, dünyanın da üçüncü doğal yaşam parkı Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nı ziyaret etti. Hobbit evleri, orman kütüphanesi ve dünyanın her yerinden çok sayıda hayvan türünün bulunduğu doğal hayvanat bahçesini rehberler eşliğinde gezen katılımcılar, doğal parkurlarda yürüyüş yaparak vakit geçirdi. Son olarak, Kartepe ilçesindeki turistik yerleri gezen, kentin doğal güzelliklerini görme imkanı bulan ziyaretçiler, Kocaeli’ne hayran kaldıklarını ifade ederek, kusursuz bir organizasyon ve misafirperverliğinden dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a ve emeği geçen belediye yetkililerine teşekkür etti.

 

KUSURSUZ ORGANİZASYON OLDU
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği genel Sekreteri Mücahit Sami Küçüktığlı, çalıştayın çok verimli geçtiğini, özellikle Afrika ülkelerinden gelen belediye başkanları ile iş birliği konusunda güzel adımlar atıldığını belirterek, ev sahipliğinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a ve emeği geçenlere teşekkür etti.

 

BAŞKAN DEGUIME: “KAMERUN VE TÜRKLER KARDEŞTİR”
Kamerun Mokolo Belediye Başkanı Vohod Deguime ise ev sahipliği ve misafirperverliği için Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a ve belediye yetkililerine Kamerun delegasyonu adına teşekkür ederek, şunları kaydetti: “Türkler çok misafirperver. Güler yüzlü ve yardımsever insanlar. Kamerun ve Türkler kardeştir. Burada verimli bir iş birliği ve istişareler yapıldı. Çok şey öğrendik. Kamerun’a gittiğimizde, Bakanımıza çalışmalarla ilgili bir rapor sunacağız. Sizleri de Kamerun‘a bekliyoruz. Kamerun‘da tarım konusunda son zamanlarda büyük gelişmeler var. Çok çeşitli tarım ürünleri yetiştiriyoruz. Bu ürünleri, Türkiye’de ve Kocaeli’de değerlendirmek istiyoruz”

Kamerun Ankara Büyük Elçiliği Temsilcisi Etoh Georges Stephane de Kocaeli’de olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, “Çok faydalı bir organizasyona imza atan Agricities ve güzel Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz. İlişkilerimizi daha da artırmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni