İnsan doğal ortamından uzaklaştıkça doğaya yabancılaşıyor

Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları’nın üçüncüsü gerçekleşti 

 

Kastamonu Entegre, Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları’nın üçüncüsünde, “Doğal Olan Nedir?” başlıklı söyleşiye ev sahipliği yaptı. Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü Kurucu Ortağı And Akman ile yazar ve araştırmacı Itır Akdoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı oturumda, insanın doğa ile etkileşimi ve yaşam alanlarımızdaki doğallığın önemi hakkında bilgiler paylaşıldı. 

 

Ağaç bazlı panel sektörünün global markası Kastamonu Entegre, KEAS Konsept Stüdyo’da gerçekleştirdiği Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları’nın üçüncü oturumunda Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü Kurucu Ortağı, mimar And Akman ile yazar ve araştırmacı Itır Akdoğan’ı konuk etti. Mimarların ve içmimarların katılımıyla gerçekleşen söyleşide “Doğal olan nedir?” sorusu karşılıklı sohbet eşliğinde tartışıldı.

 

Doğalı sevmekle doğada yaşamayı istemek ayrı konular

Doğal olanı tanımlamanın kolay olmadığını ve yaşam alanlarımızda kalabalıklara doğru gidildiğinde doğru kararlar alırken doğallıktan çıktığımızı vurgulayan And Akman, “İnsanlar doğal ortamından uzaklaştıkça, doğaya yabancılaşmaya da başlıyor. Bu nedenle insan şehirde yaşarken, asıl var olduğu doğadan kopmamalı. İyi yaşam halini doğal mimari üzerinden kurmak, çevre bilincini tabana yayarak ve yerine ait olma refleksiyle oluşur” dedi. 

 

Doğal olanı sosyal açıdan değerlendiren Itır Akdoğan ise şunları söyledi: “Doğayı ve doğalı sevmekle, doğal ortam şartlarında yaşamayı istemek ayrı konular. Şehirdeki konfor alanımıza alıştıktan sonra, doğanın kendi döngüsünde, ona ayak uydurarak yaşamak çok da kolay değil. Bu nedenle doğadan ve onun şartlarından kopmadan yaşamak çok önemli.” 

 

Görüntü kadar malzemenin içeriği de insan sağlığı açısından çok önemli

Karşılıklı sohbet eşliğinde geçen buluşmada, mimaride kullanılan malzemenin doğal olmasının da insan psikolojisi ve sağlığı üzerinde etkili olduğunu belirten And Akman, aynı görünen malzemelerin, insan sağlığı açısından incelendiğinde, tamamen farklı içeriklere sahip olabildiğine dikkat çekti. Görüntü kadar içeriğin de son derece önemli olduğunu söyleyen Akman, malzeme üretiminde kullanılan hammaddelerin doğal olması gerektiğine vurgu yaptı. Doğal malzemenin herkes için ulaşılabilir olmasının önemli olduğunun altını çizen Itır Akdoğan ise, yaşam alanının bir değer olduğunu, bu değeri artırmanın ya da azaltmanın bizim elimizde olduğunu ekledi.

 

Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları, mimarları, içmimarları ve sektör profesyonellerini yıl sonuna kadar farklı temalarda bir araya getirmeye devam edecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni