Harran Üniversitesi, Kanatlı Hayvanların Şanlıurfa sıcaklık şartlarında Verimini Arttıran Projeyi Hayata Geçiriyor

Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi yapmış olduğu yeni bir çalışmayla hem daha sağlıklı hayvanlar yetiştirilmesine hem de üreticilerin daha fazla kazanç elde etmesine katkı sağlayacak.

 

Veteriner Fakültesi’nde yapılan çalışmalar sonucu, aşırı sıcak yaz şartlarının hakim olduğu Şanlıurfa’da takviyelerle desteklenen tavuklarda adaptasyon süreci olumlu sonuçlandı.  Stresten uzaklaşan hayvanların sağlığı yerine gelerek tavuklarda yem tüketimi ve canlı ağırlık artışı gözlemlendi.

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yazın çok sıcak olmasından kaynaklanan sıkıntılardan dolayı kanatlı hayvanlarda, verim düşüklüğü ve kilo kayıpları görülmekteydi. Bu sorunlara çözüm olarak Veteriner Fakültesinde yapılan bilimsel çalışma ile zengin içerikli probiyotik olarak fermente bir ürün kullanıldı. İlk defa kullanılan hayvan performansını destekleyen ürün sayesinde kanatlı hayvanların gelişmesine katkı sağlandı.

 

Harran Üniversitesi olarak Şanlıurfa’ya ve bölgeye daha kaliteli ve sürdürülebilir bir üretim için doğru hayvan besleme yöntemleri üzerinde yapmış olduğu bilimsel çalışmalarda Veteriner Fakültesi, probiyotik olarak ilk defa kullanılan fermente edilmiş doğal laktik asit bakteri sıvısının sıcaklık stresine maruz kalan kanatlı hayvanların içme suyuna ilave edilmesinin yem tüketimi ve canlı ağırlık artışını iyileştirdiği, oksidatif stres ve hayvan sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin olduğu kanıtladı.

 

Yapılan Proje ile Şanlıurfa’da Kümes Hayvancılığı Üretimine Katkı Sağlanması Amaçlanıyor

Son zamanlarda dünyayı etkisine alan küresel krizlerden dolayı kanatlı hayvanların maliyetleri ciddi oranda artmaktadır. Bu proje, artan maliyetlerin büyük ölçekte düşürerek çiftçilerin ekonomik kazanç sağlamalarına yardımcı olacak ve daha kaliteli ürün yetiştirmesini sağlayacak.

 

Veteriner Fakültesi laboratuvarlarında yapılan çalışmalarda kanıtlanan bu proje ile ticari probiyotiklere alternatif olarak kullanılabileceği kanısına varıldı. Ayrıca elde edilen bu ürün; biyolojik kökenli olması, birçok laktik asit bakteri türünü bir arada bulunduruyor olması, işletme şartlarında hazırlanmasının ve kullanımının oldukça kolay ve ekonomik olması, güvenli olması, toksik etkisinin olmaması, çevre kirliliği yaratmaması ve doğal ürün olmaları gibi önemli avantajlar sunmaktadır.

 

Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Sadık Serkan Aydın’ın yürütücülüğü yaptığı projede, Prof. Dr. Nihat Denek, Prof. Dr. Mehmet Avcı, Arş. Gör. Şermin Top, Dr. Nurcan Kırar, Arş. Gör. Ayfer Güllü Yücetepe, Gülçin Baytur yer alıyor.

 

Projeden yüksek verim almalarının kümes hayvancılığıyla uğraşan üreticileri sevindirdiğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Sadık Serkan Aydın; “İnsanların normal ve dengeli beslenmesi için hayvansal protein kaynaklarını tüketmeleri gerekmektedir. Kanatlı eti hayvansal protein kaynağı olarak ucuz, lezzetli, üretimi kolay ve kimyasal bileşimi bakımından önemlidir.  Ülkemizde kanatlı eti üretiminin neredeyse tamamı piliç ve hindi eti üretiminden oluşmaktadır.  Türkiye dünyanın önemli kanatlı eti üreticisi ülkelerinden biridir. Ancak kanatlı eti üretiminde birçok olumsuz çevresel faktörü ile karşılaşılmakla birlikte en önemli sorunlardan biri çevre sıcaklığıdır. Dünyada ve ülkemizde başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere birçok bölgede kanatlı üretimi sıcaklık stresinden olumsuz şekilde etkilenmektedir.  Bazı bölgelerimizde sıcaklık 40-45oC’lere kadar yükselebilmekte ve bu sıcaklık artışları, kanatlı işletmelerinde önemli derecede üretim kayıplarına yol açmaktadır.

 

İnsan beslenmesi açısından vazgeçilmez olan gıda maddelerimizin bulundukları ortam ve çevre koşullarının uygun olması, gıdaların güvenilirliği açısından çok önemlidir. En kısa sürede patent başvurusu yapacağımız bu proje sayesinde insan sağlığını riske atmayan, ekonomik kayıplara neden olmayan, kalite kriterlerini karşılayarak rekabet edebilen, sıcaklıktan olumsuz etkilenmeyen kanatlı hayvanların arttırılması hedefine ulaşılmasına katkı sağlamış olacağız” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni