Arat, “Türkiye, tarih boyunca zorda kalan milletlere Anadolu’nun kapısını açmıştır”

Ege Üniversitesi (EÜ) Kariyer Planlama Koordinatörlüğü organizasyonuyla gerçekleşen “Kariyer Söyleşileri” kapsamında EÜ Stratejik Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından “Tarih Boyunca Türk Topraklarına Sığınanlar: Yahudiler” konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye Emekli Büyükelçi Ender Arat konuşmacı olarak katıldı. EÜ Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü ESAM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer yaptı.

 

"Anadolu adeta bir Mevlana Tekkesi gibi"

25 yıldır Türk topraklarına sığınanlar üzerine çalışma yaptığını belirten Ender Arat, “Saddam Hüseyin'in kimyasal silah saldırısı sonucu kaçan ve Güneydoğu vilayetlerimize sığınan üç yüz bin mülteciye kucak açtık. Rusya, Afganistan'ı işgal ettiği vakit Afganistan'dan büyük bir göç aldık. Sırbistan, Müslümanlara karşı soykırıma kalkıştığında Bosna halkına yardımcı olduk. Türkiye' de yaşayan Arnavut kökenli vatandaşlarımızın sayısı bugün Arnavutluk’un nüfusundan daha büyük. Gürcü kökenli vatandaşlarımızın sayısı bugün Gürcistan'dan daha büyük. Yahudiler, Roma döneminden gelip Milas'a yerleşmişler. Dini inanışları sebebiyle birçok özgürlükleri elinden alınan, baskılara uğrayan Yahudiler, dinlerini ve hayatlarını özgürce yaşayabilmek için Anadolu’ya sığınmışlar. Türkiye, tarih boyunca çeşitli sebeplerle zor durumda kalan ve kendi topraklarından kaçmak zorunda olan birçok millete Anadolu'nun kapılarını açtı. Anadolu adeta bir Mevlana Tekkesi gibi'' dedi.

 

"Böyle bir müzenin İzmir'e değer katacağına inanıyorum "

Bir müze açmayı istediğini belirten Arat, “Ben, bu konuda kitap yazdım, sergi düzenledim, filmler çektim ancak benim asıl amacım müze açmak. Çünkü müzelerin bu konu üzerinde farkındalık oluşturma açısından etkisi çok büyük. İzmir'deki dostlarım müzenin İzmir'de de açılabileceğini söyledi. İzmir, dünyaya açılan bir pencere, liman şehri, fuar şehri ve burada bazı imkanların sağlanabileceğini gördüm. Böyle bir müzenin İzmir'e değer katacağına inanıyorum" diye konuştu.

Etkinlik sonunda  Prof. Dr. Mustafa Mutluer, katılımından dolayı Ender Arat’a çiçek takdim etti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni