Türk Dünyası, Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Sempozyumu’nda bir araya geldi

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Karakalpak Üniversitesi (QDU), Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Akademisi, Uluslararası Vizyon Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi (ADAU), Azerbaycan Emek Sosyal Münasebetler Akademisi ile Prizren Üniversitesi (UPZ) iş birliğinde “Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Sempozyumu” düzenlendi. İki gün boyunca hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak devam edecek olan sempozyum, EÜ TDAE Konferans Salonunda başladı.

 

TDAE kuruluşunun 30. yılı anısına düzenlenen etkinliğe; Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Atılgan, TDAE Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, TDAE Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı’nın yanı sıra, Türk Dünyasının dört bir yanından gelen sosyal bilimlerin tüm alanlarından akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.

 

Açılış konuşmasında katılımcılar için verimli bir sempozyum olmasını temenni eden EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Atılgan, “Sizlere, EÜ Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Necdet Budak'ın selamlarını iletiyorum. İki gün boyunca gerek yüz yüze gerekse çevrimiçi olarak devam edecek olan ‘Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Sempozyumu’nda sunulan tüm bildirilerin, bilim alanlarına katkı sağlamasını canı gönülden diliyorum. Herkes için verimli ve başarılı bir sempozyum olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

10 farklı ülkeden akademisyenler, toplam 360 bildiri sunacak

Açılış konuşmasına sempozyumda emeği geçenlere teşekkürlerini sunarak başlayan TDAE Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, “Enstitümüzün kuruluşunun 30. yılı anısına düzenlemiş olduğumuz ‘Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Sempozyumu’ gerek Türkiye'de gerekse Türk Dünyasında büyük ilgi gördü. Sempozyumumuza yurt içinden ve yurt dışından 437 akademisyen ve araştırmacı katılıyor. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Moğolistan ve Polonya olmak üzere toplam 10 farklı ülkeden gelen akademisyenler tarafından birinci gün yaklaşık 150 bildiriyi yüz yüze sunulacak. İkinci gün ise yaklaşık 210 bildiri çevrimiçi olarak sunulacak. Üniversitemiz, tüm kriterleri karşılayarak Araştırma Üniversitesi ünvanını kazandığı bir sürece girdi. Akademisyenlerimiz sürdürdükleri bilimsel çalışmaların dışında,  bu sürecin de getirdiği atılımla çok daha büyük bir özveriyle çalışmaya başladılar. Biz TDAE olarak, varlığımızı güçlendirmek için daha sağlıklı katkılar sunduk. Tüm külfetlerini üstlenerek, alanımızda çok sayıda sempozyum gerçekleştirmeye gayret ettik. Enstitü olarak, Türk Dünyasında sosyal bilimler alanında bu sempozyumu başlattık ve ilerleyen süreçte tekrarlarını gerçekleştireceğiz. Sosyal bilimler, insan yaşantısının formlarına ilişkin bir anlam arayışıdır. Etkinliğimizde de bu alanda da bilimsel tartışmalar yapılacaktır. Hem çevrimiçi hem de yüz yüzü katılım gösteren ve bizleri destekleyen herkese teşekkür ediyor,  verimli bir sempozyum temenni ediyorum” diye konuştu.

 

“EÜ ile iş birliğimiz devam edecek”

Sempozyumun ve iş birliklerinin önemine dikkat çeken TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, “Sempozyumumuza katılan herkesi Türkmenistan'da bulunduğundan etkinliğimize katılamayan TÜRKSOY Genel Sekreterimiz Sultan Raev adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. EÜ TDAE kuruluşunun 30. yıldönümünün önemine ithafen düzenlenen bu sempozyuma destek veren bir kurum olarak, sizlerle bir arada olmaktan onur duyuyoruz. Türk Kültürü ve sanatı alanında Türkiye, Türk Dünyasının ve dünyanın önemli merkezlerinde çeşitli etkinlikler düzenleyen teşkilatımız, böyle seçkin bir platformun Türk Dünyası Toplum Bilimleri alanında yeni fikir ve görüşlerin ortaya çıkması, ilgili araştırmaların artmasına vesile olacağını düşündüğümüz bu toplantıyı çok önemsiyor.  Gelecek yıl Türkiye'nin 100. ve TÜRKSOY'un 30. kuruluş yıl dönümü kutlayacağız. Bu noktada EÜ TDAE'nin bir ilk olarak bizden bir adım önde olmasından memnuniyet duyuyoruz. Çünkü Türk Dünyasının ve Türk Devletlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarıyla birlikte TÜRKSOY'un kurulması aşamasına gelen bu süreçte ilklerin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla TDAE'yi kurmak için emek veren herkese saygı ve minnetlerimi sunuyorum. İçinde yaşadığımız yüz yılın Türkiye ve Türk Dünyası yüzyılı olmasını sağlamak için aramızda geliştirdiğimiz iş birlikleri büyük bir önem arz ediyor. TÜRKSOY olarak, EÜ ile iş birliğimiz devam edecek. Bu manada kendimizi tanımaya ve tanıtmaya devam ederken, tüm bilim insanlarının desteklerini beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Bugün bizleri bir araya getiren bu sempozyumun çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen, yüz yüze ve çevrimiçi olarak katılım gösteren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

“EÜ, birçok alanda ilk tohumunun atıldığı ve filizlendiği yer”

TDAE’nin alanında ilk ve tek olmasının büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, “Türkiye'de, İzmir'de ve EÜ'de bulunmak benim için son derece gurur verici. Özellikle bugün TDAE'nin 30. yılı vesilesiyle burada olmaktan memnuniyet duyuyorum. EÜ, birçok alanda ilk tohumunun atıldığı ve filizlendiği yerdir. TDAE’nin alanında ilk ve tek olması çok büyük bir başarı. Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından tam kurumsal akreditasyon grubunda olduğumdan, EÜ'yü yakından gözlemleme fırsatım oldu. Ege, ilk kurumsal akreditasyonu alan üniversitelerden de biri oldu. Bu başarıda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Sosyal bilimler alanında düzenlenen bu sempozyuma katılmış olmaktan mutluluk duyuyorum. Bildirilerimiz, paylaşacağımız düşüncelerimiz ve fikirlerimiz çok önemli. Türk Dünyasının, hayalini kurduğumuz o güzel günlere en kısa sürede ulaşacağına inanıyorum. Bu nedenle hepimiz için verimli bir sempozyum olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

EÜ TDAE'nin kuruluş aşamasına büyük bir özveri ve emek verdiklerini söyleyen Kurucu Müdür Prof. Dr. Fikret Türkmen, “Enstitümüz, kurulduğu günden bu yana her koşulda gelişimini sürdürdü. Akademik olarak gurur duyduğumuz başarılarımıza şimdi kurduğumuz kütüphanemizdeki eserlerimizin birçoğunun 'Nadir Eser' statüsü kazanmasının gururunu ekledik. Çünkü zamanında buraya getirmiş olduğumuz eserlerin şu an tekrar basılma ya da bulunma şansı yok. Bunlarla birlikte tüm projelerimizi hassasiyetle yürüttük. Örneğin 'Ege Bölgesi Sözlü ve Yazılı Kültür Ürünlerinin Derlenmesi” adlı projemizle tek tek yazma eserler bulduk. Tüm bu eserlere kütüphanemizde erişebilirsiniz. Ayrıca Türk Dünyasının Destanları üzerine de çalıştık. Bu destanları 67 cilt haline getirerek yayınladık. Çünkü ortak kültür değerleri oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum. Hiçbir başarı gayretsiz olmuyor. Bu başarılarımıza destek sağlayan ve bugünkü toplantımıza katılan herkese şükranlarımı sunuyorum. Paydaşlarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz bu ve bundan sonraki geleneksel hale getireceğimiz toplantılarımızın verimli olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

Etkinlikte ayrıca Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Akademisi Rektörü Qulu Novruzov ile Azerbaycan Emek ve Sosyal Münasebetler Akademisi Rektörü Qaraşov Hüseyn Tapdıq Oğlu’nun sempozyumla ilgili mesajları okundu. Açılış konuşmalarının ardından TDAE Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi. Oturumlar başlamadan önce bir araya gelen katılımcılar, sahne önünde hatıra fotoğrafı çekildi. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni