Harran Üniversitesinde Gerçeği Aratmayan Tatbikat

Harran Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Direktörlüğü tarafından Yangın ve KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) tehditlerine karşı hazırlanan plan çerçevesinde üniversite personeli ve öğrencilerinin katılımıyla gerçeği aratmayan bir tatbikat gerçekleştirildi.

 

Osmanbey Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlık önünde gerçekleşen tatbikatta, Harran Üniversitesi Genel Sekreteri Zübeyir ZORLU, İş Sağlığı ve Güvenliği Direktörü Prof. Dr. Güzel YILMAZ, Genel Sekreter Yardımcıları Kemal BÜYÜKKIRCALI ve Çetin KILIÇ, Harran Üniversitesi İş Güvenliği Uzmanları, Hekimleri, Güvenlik, idari ile akademik personelleri ve öğrencilerin yanı sıra AFAD, İtfaiye, 112 Acil Sağlık görevlileri hazır bulundu.

 

Aksiyon dolu anlara sahne olan tatbikat, gerçeği aratmadı

Senaryoya göre, olay yerine Harran Üniversitesi Güvenlik Görevlileri ve müdahale ekipleri intikal ederek gerekli yol, çevre ve saha güvenlik önlemlerinin alınmasını sağladı. Olayın yaşandığı bölgeye güvenlik şeridi çekilerek AFAD, 112 Acil Ambulans ve İtfaiyeye bilgiler verildi.  Fen- Edebiyat Fakültesi Kimya Laboratuvarında patlama olması neticesinde radyoaktif biyolojik sıkıntı olabileceği ihtimali üzerine, AFAD ekipleri dumandan etkilenen 3 öğrenciye müdahalede bulundular. A ve B tipi koruyucu kıyafet giymiş kurtarma personeli tarafından kimyasal sızıntıdan etkilenen üç yaralıya müdahale edilip arındırma işlemleri yapıldı. Müdahale ekipleri turuncu alarm sonrası kimyasal maddeye maruz kalan kişileri koruyucu kıyafetler giyerek önce temizleme alanına aldılar. Sonrada yaralılar ve olaydan etkilenenler yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansa bindirildi. Ardından yaralıların sağlık ekiplerince sağlık kurumlarına sevki sağlandı. Tatbikat, kimyasal açıdan kirlenmiş bölgede görev yapan kurtarma personeli ve arazinin temizliğiyle tamamlandı. 

 

Harran Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Direktörü Prof. Dr. Güzel YILMAZ: "Planladığımız Yangı Söndürme ve KBRN tatbikatımızı başarıyla gerçekleştirdik. Masa başı ve sahadaki tatbikatımızda bizlere yardımcı olan AFAD, İtfaiye, 112 Acil Servis ve sağlık ve ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tatbikatta Yangın Söndürme ekibini ve KBRN ünitemizi aktif bir şekilde kullandık, kullanıma da hazır halde olduğunu gördük. Kendi güvenlik ve sağlık personelimizin de böyle olası bir olaya karşı nasıl hazırlıklı olduğunu ölçmüş olduk. Eksiklerimiz varsa eksiklerimizi tamamlama, pozitif yanlarımızı da arttırma yolunda önlemlerimizi almaya devam edeceğiz. Bu tatbikatla Yangın Söndürme ve KBRN yönergesinde görevli olan kurumların olay yerinin yönetimi ve güvenli hale getirilmesi ile müdahale konusunda deneyim kazanması amaçlandı. Benzer bir durum ile karşılaştığımızda çalışanlarımız ve öğrencilerimizin can ve mal güvenliğini sağlamak, müdahaleyi çok kısa sürede ve etkili bir şekilde yapmak amacıyla bu tatbikat gerçekleştirilmiştir” dedi.

 

Harran Üniversitesi Genel Sekreteri Zübeyir ZORLU; “Bugün tatbikat gereği Fen-Edebiyat Fakültemizin kimya laboratuvarında bir patlama meydana geldi.  Kimyasal gaz sızıntısı olabilme ihtimali üzerine hemen olaya İş Sağlığı ve Güvenliği Direktörlüğümüzce müdahale edilerek AFAD ve İtfaiye ekiplerine haber verilerek başarılı bir tatbikat gerçekleşmiştir. Gerçeği aratmayan bir tatbikat oldu. Bu tatbikatı gerçekleştiren Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Direktörlüğüne, AFAD ve Şanlıurfa Büyükşehir belediyemizin itfaiye ekibine teşekkürlerimizi iletiyorum.  Böyle durumlar ilimize, ülkemize ve dünyanın hiçbir yerinde inşallah yaşanmaz. Ama biz her zaman bu durumlara karşı hazırlıklı olmalıyız” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 6000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni